Sülfürik Asit Nedir ? | Sülfürik Asidin Kimyasal Özellikleri Nelerdir ?
SÜLFÜRİK ASİT NEDİR?
Sülfürik Asidin Özellikleri Nelerdir ?
Sülfürik Asit Formülü Nedir ?
Sülfürik asit molekül formülü H2SO4 ya da H2O4S şeklinde yazılır.
Sülfürik Asidin Ağırlığı Nedir ?
H2SO4 molekül ağırlığı 98.08 g/mol'dür.
Sülfürik Asit Yoğunluğu Nedir ?
Sülfürik asidin yoğunluğu 1.84 g/cm3 'dür.
Sülfürik Asit Kaynama Noktası Nedir?
Sülfürik asidin kaynama noktası 337 °C'dir.
Sülfürik Asit Erime Noktası Nedir ?
Sülfürik asidin erime noktası 10,31 °C'dir.
Sülfürik Asit Buharlaşma Isısı Nedir ?
Sülfürik asidin buharlaşma ısısı 56 kJ/mol' dür.
Sülfürik Asit Molekül Görünümü Nedir ?
Sülfürik Asidin Fiziksel Özellikleri
Sülfürik asit renksiz, yağ yapılı bir kimyasaldır. Halk arasında Zaç Yağı, Virtol Yağı ve Hidrojen Sülfat olarak bilinir. Güçlü bir mineral asididir ve suda çözünebilir. Dehidrasyon özelliğine sahiptir ve korozyona (aşınmaya) sebep olur. Su ile reaksiyonu ekzotermiktir. Suya yakın bir madde olarak bilinir.
Sülfürik Asit Sağlığa Zararlı Mı?
Maruz kalındığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ciltte aşınmaya sebep olur. Gözle teması çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüzey su ile yıkanırsa su asit ile reaksiyon vererek ısı açığa çıkmasına ve yanıklar oluşmasına sebep olur.
Sülfürik Asit Su İle Tepkime Verir Mi? Sülfürik Aside Su Katılır Mı?
Konsantre haldeki sülfürik asidin üzerine bol miktarda su eklenirse her 1 mol sülfürik asitten 880 kJ ısı açığa çıkma potansiyeli vardır. Yani ortamdaki su aniden kaynayarak çözelti yüzeyinde kabarcıklar oluşturur ve bu kabarcıklar çözeltideki asidin de sıçramasına neden olabilir. Eğer işlem cam bir kap içerisinde yapılıyorsa kapta çatlamaya, kırılmaya sebep olabilir. Bu yüzden seyreltme işlemi yapılırken suyun üzerine asit eklenmelidir.
Sülfürik Asit Nasıl Seyreltilir?
Sulu çözeltilerinde tamamen iyonlaşarak hidronyum iyonları (H3O+) ve hidrojen sülfat iyonları (HSO4−) oluşturur. Seyreltik çözeltilerde hidrojen sülfat iyonları da ayrışır ve daha fazla hidronyum iyonu ve sülfat iyonu (SO42−) oluşturur. Bu durum zehirli hidrojen gazı oluşturur. Bu yüzden seyretme işlemi yapılırken çeker ocak kullanılması, hatta konsantre sülfürik asit ile çalışılıyorsa eldiven, yüz maskesi ve koruyucu gözlük kullanılması tavsiye edilir. Sülfürik asit seyreltilmek istenirse su asidin içine konmaz, asit suya eklenir.
Sülfürik Asit Akü Sıvısı Mı ? Akü Sıvısı Nedir ?
Akülerin içerisinde bulunan elektrolit sıvısı saf su ve sülfürik asitten oluşur. Bu sebeple halk arasında zaman zaman akü sıvısı olarak adlandırılır.
Sülfürik Asit Yanıcı Mıdır?
Konsantre sülfürik asit, oksitleyici bir ajan olmasının yanı sıra, yüksek sıcaklıklarda birçok metal, karbon, kükürt ve diğer maddelerle kolayca reaksiyona girerek, suyla şiddetli bir şekilde birleşen güçlü bir dehidrasyon ajanıdır; bu kapasitesi ile ahşap, kağıt veya şeker gibi birçok organik maddeyi karbonlu bir kalıntı bırakarak kömürleştirir. Fakat tek başına yanıp patlamaz.
Sülfürik Asit Metali Eritir Mi?
Sülfürik Asidin metaller üzerinde korozyona, yıkıma uğratma etkisinin bulunduğu bilinmektedir.
Sülfürik Asit Plastiği Eritir Mi?
Sülfürik asidin polimetilpenten, Vinylester kaplı PVC, Polietilen, Teflon gibi korozyona dayanıklı malzemelere zarar vermediği bilinmektedir.
Sülfürik Asit Doğada Bulunur Mu?
Doğada saf sülfürik asit bulunmaz fakat volkanik aktivite sonucunda oluşup uzun yıllar stratosferde kalabilir. Bu sülfürik asit aerosolleri zamanla sülfür dioksite (SO2) dönüşebilir ki bu moleküller asit yağmurunun bir bileşenidir.
SÜLFÜRİK ASİT NASIL ÜRETİLİR?
Kontakt Yöntemi
Bu yöntem kullanılarak yapılan üretimin temeli SO2 (Kükürt dioksit) gazının SO3 (Kükürt trioksit) haline oksitlenmesi ve ardından suyla yıkanıp sülfürik asit elde edilmesine dayanır.
SO2(Kükürt dioksit) kaynağı olarak elementel kükürt, sülfürlü (pritik) metaller, diğer metalik sülfürler(metalik bakır, çinko, kurşun gibi), metalürjik tesislerden gelen SO2 gazı, organik kimyasalların üretiminden gelen kullanılmış asitler, H2S ve diğer indirgenmiş kükürtlü gazlar kullanılır. Her biri için çeşitli işleme süreçleri elbette ki vardır fakat en genel yöntemiyle kükürdün havada yakılması veya pirit mineralinin havada kavrulmasıyla elde edilir. Bu süreçlerin sonunda elde edilen Kükürt dioksit gazı SO2 + 1/2O2 → SO3 reaksiyonu ile Kükürt trioksite dönüştürülür. Bu reaksiyonun verimi; reaksiyon ortamının sıcaklığına, basıncına ve reaktif maddelerin konsantrasyonuna bağlıdır. Reaksiyon verimini yükseltmek için; üretilen SO3 ün reaktörden hızla uzaklaştırılması, yüksek basınç altında daha fazla oksijen kullanılması, uygun katalizörler kullanılması (Vanadium pantoxide gibi), reaksiyon süresinin uzatılması ve kullanılan SO2 kaynaklarındaki SO2derişiminin yüksek olması uygulanabilir birer yöntemdir.
Elde edilen kükürt trioksit su ile absorbe edilir. Eğer üretim tek kademeli absorbsiyon prosesi ile yapılırsa elde edilen sülfürik asit %96-%98 saflıkta olur. Bu sistem genelde eski üretim sistemlerinde kullanılır. Modern üretim tesislerinde ise Çift Dönüşüm Çift Absorbsiyon (double conversion double absorption (DCDA)) adı verilen yöntem izlenerek ürün saflığı %99,5 seviyesine çıkarılabilmektedir. Buna ek olarak konsantre asit su veya buhar yoğuşturucudan dönen kondensat ile seyreltilerek endüstride kullanılan %25, %37, %48, %78, %96, %98 saflıkta H2SO4 üretimi de yapılır.
Absorbsiyonun sonunda üretilen ürün üzerinde SO2 kalması olasıdır bu da soğutma öncesinde üzerine hava püskürtülerek uzaklaştırılır. Üretim sistemi bu uzaklaştırılan SO2’yi de başa döndürüp üretime tekrar dahil eder.
Sülfürik Asit Nerelerde Kullanılır?
Tarım sektöründe fosfat gübresi yapımında kullanılır. Kalsiyum fosfat gibi çözünmeyen fosfat kaynaklarından çözünebilir kalsiyum fosfat eldesinde, amonyum sülfat ve süperfosfat üretiminde kullanılır.
HCl, HNO3, sentetik deterjanlar, boya ve pigmentler, patlayıcılar, ilaçlar, diğer asitler, parşömen kağıdı, tutkal ve ahşap korucular gibi pek çok ürünün üretiminde kullanılır.
Kurşun pil üretiminde bir elektrolit vazifesi görür.
Yağların rafinasyonu sırasında içerikteki yabancı maddeleri çöktürmek için kullanılır.
Petrol ürünlerinin üretimininde safsızlıkları uzaklaştırmak, petrolü saflaştırmak için kullanılır.
Metal ürünlerde korozif etkisi sayesinde temizleme, elektrolizle kaplama amaçlı kullanılır.
Rayon kumaş üretiminde kullanılır.
Pek çok reaksiyonda katalizör, pH ayarlayıcı, solvent, dehidrasyon ajanı ve absorbant olarak yer alır.
Sülfürik Asitin Çevre Kirliliği Üzerindeki Etkisi
Sülfürik asitin çevreye yaygın zararı asit yağmurları şeklinde olur ki bu yağmurlarda çoğunlukla üretim süreçlerinde açığa çıkan zararlı gazın filtrelenmeden havaya verilmesi ile oluşur.
Petrol ve doğalgaz rafinerileri, bakırlı pirit baca gazları, kömürlü termik santrallerin baca gazlarında SO2 ve H2S bulunur ve bu gazlar zehirlidir. Fakat filtrelenip toplandıklarında sülfürik asit ve kükürt üretiminin hammaddesi olabilirler. Bu sayede hem çevre kirliliği önlenmiş hem de ülke ekonomisine katkıda bulunulmuş olunacaktır.
Ayrıca belirtmek isteriz ki söz konusu hammadde kaynaklarından hammadde elde etmek maden ocaklarından hammadde eldesinden daha düşük maliyetlidir.
Sülfürik Asit SDS(MSDS)/ Güvenlik Bilgi Formu
Sülfürik asit nerelerde satılır?
Sülfürik asit kimyasal maddeler satan mağazalarda ya da www.blabmarket.com. gibi online satış platformlarında satılmaktadır.
Sülfürik Asit Fiyatları
Sülfürik Asit %98 1 Litre KimyaLab 23 TL + KDV Ücretsiz Kargo
Sülfürik Asit 1 amp 0.05 Mol/L Merck 124,5 TL + KDV Ücretsiz Kargo
Sülfürik Asit 1 amp 0,5 Mol/L Merck 210,5 TL + KDV Ücretsiz Kargo
Sülfürik Asit %98 2.5 Litre Merck 360 TL + KDV Ücretsiz Kargo
İstediğiniz miktarda ve saflıklarda sülfürik asit satın almak için tıklayınız..