Tüm Kategoriler

Potasyum Hidroksit Nedir ? | Potas Kostik Nedir ?

16-09-2021 14:13
Potasyum Hidroksit Nedir ? | Potas Kostik Nedir ?

 

Potasyum Hidroksit

 

 

Formül : KOH

Kaynama noktası : 1.327°C

Molar Kütle : 56,1056g/mol

Yoğunluk : 2,12g/cm³

Erime noktası : 360°C

Cas numarası : 1310-58-3

 

** Potasyum Hidroksit Yaygın Olan İsimleri**

  • Potas Kostik, 
  • Potasyum Hidrat,
  • Potasyum Hidroksil, 


  

 



Potasyum Hidroksit Nedir ?

Kullanım alanı çok yaygın olan potasyum hidroksit kokusuz, beyaz veya hafif sarı, lapa lapa veya topaklı bir katıdır.

KOH → K+ + OH- olarak iyonlarına ayrışır. Bu nedenle su çözeltisinde tamamen negatif (hidroksit iyonu, OH-) ve pozitif iyonlara ayrışır.

 


 Potasyum Hidroksit - Potas Kostik Formülü Nedir ? | Potasyum Hidroksit pH Değeri Nedir ? | Potasyum Hidroksit Asit Mi Baz Mı ?

 

 

Formül

Kimyasal Adı

Ph Değeri

KOH

Potasyum Hidroksit / Potas Kostik

10,98


 

   

       

Potas Kostik Nasıl Üretilir ?

Potasyum hidroksit, sulu bir potasyum klorür (KCl) çözeltisinin elektrolizi ile yapılır. Bu süreçte, bir elektrik akımı potasyum klorürü potasyum ve klora ayrıştırır. Klor gaz halinde bir yan ürün olarak kaçar ve potasyum su ile reaksiyona girerek potasyum hidroksit oluşturur. 

Elektroliz Evresi aşağıdaki gibidir ;


KCl + H2O KOH + HCl

 


Potasyum Hidroksit Nerelerde/Nasıl Kullanılır ?


Tıbbi Kullanım

Deri, saç, tırnaklardaki mantar ve mantar elementlerinin mikroskobik görüntülenmesi ve incelenmesi , siğillerin tedavisinde kullanılır.

 

 


Kozmetik

Cilt bakım ürünlerin de en iyi her zaman cilt pH'ına yakın ürünlerdir. Ciltte kullanılan Ph’ı stabilize etmeye yardımcı olur. Daha yüksek konsantrasyonlarda sert olabilir, tahrişe ve hassasiyete neden olabilir

 


Sabun Üretimi

Potasyum hidroksit, akıcı, berrak veya yarı saydam sıvı sabun yapar. Bu reaksiyon, sodyum hidroksit ile türetilen sabunlardan daha yumuşak ve daha çözünür olan potasyum sabunlarının üretimi için yararlıdır.

 


Pil ve Yakıt Pili İmalatı

Alkalin, nikel-kadmiyum ve manganez dioksit-çinko piller dahil olmak üzere çeşitli pil türlerinde elektrolit olarak sulu bir potasyum hidroksit çözeltisi kullanılır. Aynı zamanda belirli yakıt hücresi tiplerinde bir elektrolittir. Potasyum hidroksit çözeltileri, iyi elektrik iletkenlerdir .

 

 

Çeşitli Kullanımlar

Kağıt üretiminde ligninin selüloz liflerinden ayrılmasına yardımcı olur. Tekstiller için bir ağartma maddesidir. Gıda sanayinde çikolata ve kakaonun işlenmesinde, karamel renginin üretilmesinde, meyve ve sebzelerin yıkanmasında ve kimyasal soyulmalarında kullanılabilir.

 


Potasyum Hidroksit Temiz de Kullanılır Mı ? | Potasyum Hidroksit ile Yapılan Sabun Nedir ?


Potasyum hidroksitin temizlik maddesi olarak kullanılması için suda çözünmeden önce yüzey aktif maddeler ve diğer alkalinite kaynakları ile birleştirilmesi gerekir. Eşsiz özellikleri, potasyum hidroksiti çok çeşitli temizlik uygulamaları için benzersiz sonuçlar sunan çok yönlü ve güçlü bir temizlik maddesi haline getirir.

Arap sabunu; yapımında sodyum yerine, alkali olarak potasyum hidroksit kullanılan bir sabun türüdür. Bitkisel ve hayvansal yağ asitlerinin potasyum hidroksit ile reaksiyonundan üretilmektedir. Genellikle sarı ya da açık kahverengi renkte; yarı akışkan ve macunumsu yapıda bir sabundur. İşte bu sebeple Türkçe ’de bir diğer ifadeyle ‘yumuşak sabun’ diye de bilinmektedir.

   

 

 

Potasyum Hidroksit Zararları Nelerdir ?

Kusma, ishal, ciltte kabarma, mide-bağırsak rahatsızlığı ve yanıklara sebep olabilmektedir. Cilde hızla nüfuz eder, plazma membranlarını sabunlaştırır, kollajen proteinlerini bozunmaya uğrar ,gözlerde hasara yol açar.

Gastrointestinal sistemde, ağızdan alındıktan sonra, yanıklara neden olabilir. Mide delinmesi bazen peritonit ile ortaya çıkabilir ve kolon, pankreas, karaciğer ve dalak dahil organlarda yaralanmaya neden olabilir .

Potasyum hidroksit gibi güçlü alkali kimyasallar yumuşak dokuları tahrip eder, derin, nüfuz edici bir yanmaya neden olabilir. Soluma yoluyla potasyum hidroksite maruz kalınması akciğerleri tahriş edebilir. Tekrarlanan maruz kalma bronşitin öksürük, balgam ve / veya nefes darlığına neden olabilir.

  

 

 

Potasyum Hidroksit Nerelerde Bulunur ?

 

Potasyum Hidroksit, kimyasal maddeler satan mağazalarda ya da www.blabmarket.com gibi online satış platformlarında satılmaktadır.


 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.