Mono Etilen Glikol Nedir ? | MEG Nerelerde Satılır ?
Mono Etilen Glikol
Formül : C2H6O2
Kaynama noktası : 197°C
Molar Kütle : 62,07g/mol
Yoğunluk : 1,11g/cm³
Erime noktası : -12,9°C
Cas Numarası :107-21-1
Diğer isimleri : MEG, 1-2 Etandiol,Etilen alkol
Mono Etilen Glikol Nedir?
Mono etilen glikol (CH2OH) 2 formülüne sahip organik bir bileşiktir. Esas olarak iki amaçla kullanılmaktadır. Bunlardan ilki polyester elyaf üretimi ve diğeri de antifriz formülasyonları için hammadde olarak kullanılmasıdır. Kokusuz, renksiz, tatlı tadı olan, viskoz bir sıvıdır.
Mono Etilen Glikol nasıl üretilir?
Etilen glikol, ara etilen oksit ile etilenden (eten) üretilir. Etilen oksit, kimyasal denkleme göre etilen glikol üretmek için su ile reaksiyona girer:
C2H4O + H2O → HO − CH2CH2 − OH
Bu reaksiyon, asitler veya bazlar tarafından katalize edilebilir veya yüksek sıcaklıklar altında nötr pH’ta meydana gelebilir. En yüksek etilen glikol verimleri, asidik veya nötr pH’ta, çok fazla su ile oluşur. Bu koşullar altında, %90 etilen glikol verimleri elde edilebilir.
Mono Etilen Glikol Hangi Sektörlerde / Nasıl Kullanılır ?
- Antifiriz olarak – Isı transfer aracı olarak
otomobil, bilgisayar ve soğutma sistemlerinde
- Jeotermal tesislerde
- Plastik endüstrisinde elyaf üretiminde
- Doğalgaz tesislerinde
- Tabaklama ve ilaç endüstrisinde
Yukarıdaki donma sıcaklığı değerleri saflığı ile doğrudan bağlantılıdır. Verilen donma dereceleri standart değerlerdir. Bu değerler kullanılan ürüne göre -%3-5 aralığında değişebilir. Etilen Glikol etkisi zamana bağlı olarak negatif yönlü değişmektedir.
Mono Etilen Glikol Zehirlenmesi
Etilen glikol, tatlı bir sıvıdır ancak zehirlidir. Çeşitli formlarının vücuda alınması halinde öldürücü etkileri vardır. Etanol zehirlenmesine benzer yan etkileri görülür. Bulantı ve kusma gibi belirtilerle başlayan etilen glikol zehirlenmesi, solunum zorluğunun ardından komaya sokabilir.
İnsanın kısa sürede yüksek oranda (akut) etilen glikol’a maruz bırakılması merkezi sinir sistemini depresyona uğratır. Ani solunum yolları veya nefes darlığı yaşanır. Daha sonra da böbreklerde hasar meydana getirir.
Kronik olarak (uzun sürede) yavaş yavaş etilen glikola maruz kalmak boğaz ve üst solunum yollarında tahrişlere yol açar. Böbreklerde zehirlenme belirtileri ve karaciğer hasarı da görülebilir. Ana rahmindeki fetüs (cenin) üzerinde de toksik etkileri görülmüştür. Etilen glikol buharına maruz kalmak göz ve solunum yollarını tahriş eder. Ancak deri yoluyla çok az emilir, bu sebeple sistemik toksite ihtimali düşüktür.
Etilen glikol zehirlenmesi belirtileri; halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı, baş dönmesi, anormal göz hareketleri, göz kapağı şişkinliği, iris iltihaplanması, cilt hassaslaşması, karın ağrısı, bulantı, kusma, koordinasyon kaybı, bilinç kaybı, hızlı kalp atışı, kalp ritim bozuklukları ve böbrek ağrılarıdır.
Etilen glikolden zehirlenenlere bir dizi tedavi uygulanır. Zehirlenme belirtilerinin ardından ortam havalandırılır ve zehirlenen kişi kusturulur. Midesi yıkandıktan sonra solunum için oksijen takviyesi yapılır. Daha sonra ilgili sağlık birimlerinde ileri düzeyde tedavi yöntemleri uygulanır.
Bunları Biliyor Musunuz ?
- Etilen glikol, zehirli olması sebebiyle suikast amaçlı da kullanılmıştır.
- Buz pateni pistlerinde de etilen glikol kullanılır.
- Etilen glikol kullanıldığı bazı ürünlere verimlilik, enerji tasarrufu ve geri dönüşüme olanak sağlar.
- Etilen glikol, büyük kömür rezervlerinde sahip ülkelerde karbon monoksitten üretilir.
- Etilen glikol üretiminin en fazla yapıldığı ülke Çin’dir.
- Dünya genelinde yılda yaklaşık 7 milyon ton etilen glikol üretilmektedir.
Mono Etil Glikol Nerelerde Bulunur ?
Mono etil asetat , kimyasal maddeler satan mağazalarda ya da www.blabmarket.com gibi online satış platformlarında satılmaktadır.