Kalsiyum Karbonat Nedir ? | Kireç Taşı Nerelerde Kullanılır ?
KALSİYUM KARBONAT
Formül : CaCO3
Kaynama noktası : 825 °C
Molar Kütle : 100,0869g/mol
Yoğunluk : 2,71g/cm³
Erime noktası : 825°C
Cas numarası : 471-34-1
** Kalsiyum Karbonat Yaygın Olan İsimleri**
·Tebeşir ,
·Kireç taşı
Kalsiyum Karbonat Nedir ?
Kalsiyum karbonat CaCO3 formülüne sahip kimyasal bir bileşiktir ve halk arasında kireç taşı olarak da bilinir.
Kalsiyum karbonat beyaz, kokusuz toz veya renksiz kristaller olarak görünür.
Kalsiyum Karbonat Doğal Olarak Bulunur mu ?
Yerkabuğunun %4'ünden fazlasını oluşturur ve tüm dünyada bulunur.
En yaygın doğal biçimleri, milyonlarca yıl boyunca küçük fosilleşmiş salyangoz, kabuklu deniz ürünleri ve mercan kabuklarının tortulaşmasıyla üretilen tebeşir, kireçtaşı ve mermerdir.
Kalsiyum Karbonat Asit mi Baz mı?
Kalsiyum karbonat baziktir ancak güçlü bir bazik özellik göstermezler.
Kalsiyum Karbonat Ph’ı Nedir ?
Formül |
Kimyasal Adı |
pH Değeri |
CaCO3 |
Kalsiyum Karbonat / Kalsit |
8,70 |
Kalsiyum Karbonat Nerelerde / Nasıl Kullanılır ?
Kağıt yapımı, kauçuk, kozmetik, yapı malzemeleri, boya, macun, kaplama, ilaç, kimya sanayi vb. birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Gıda Takviyesi : Kalsiyum oldukça önemli bir minareldir . Kas ve iskelet sisteminde ,kalp atımında ve kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar. Diyet yapanlar için kalsiyum azalması olmaması adına takviye olarak verilir .
Ortalama günlük 800 mg alınmalıdır ancak doktorunuz tarafından gerekli tespitler sonucunda doz alınımı değişiklik gösterebilmektedir.
- Tıbbi kullanım : Mide ekşimesi ve hazımsızlığın giderilmesinde kullanılır. Ayrıca iskelet hastalıklarını tedavi etmek için kullanılabilir. Tablet ,kapsül veya pastil olarak bulunur . Genellikle D vitaminiyle kombinasyonlanır.
- Su ve Atık ayırma merkezleri : Sularda bulunan toplam sertliği azaltmak için kullanılır .
- Kozmetikler :Sabunlar, yüz temizleyicileri, çocuk diş macunları ve diğer günlük kimyasal ürünler için dolgu maddesi olarak kullanılabilir.
- Boya : Boyanın parlaklığını, kuruma ve örtme gücünü artırmak için beyazlatıcı bir genişletici pigment olarak kullanılabilir ve ayrıca güçlendirici bir etkiye sahiptir.
- Kağıt yapımı: Kalsiyum karbonat kullanımı yalnızca maliyeti düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kağıdın mukavemetini, beyazlığını, opaklığını ve pürüzsüzlüğünü de geliştirir.
- Plastik endüstrisi : İşleme performansını iyileştirebilir, ısı direncini artırabilir, astigmatizmi, çizilme direncini ve plastiklerin pürüzsüzlüğünü iyileştirebilir.
Çöktürülüşmüş Kalsiyum Karbonat (PCC ) Nedir ?
PCC (Precipitated Calcium Carbonate) aynı zamanda saflaştırılmış, rafine edilmiş veya sentetik kalsiyum karbonat olarak da bilinen Çökeltilmiş Kalsiyum Karbonat anlamına gelir. Kireçtaşı, mermer ve tebeşir gibi diğer kalsiyum karbonat türleri ile aynı kimyasal formüle sahiptir: CaCO3.
Kalsiyum, karbon ve oksijen atomları kendilerini üç farklı şekilde düzenleyerek üç farklı kalsiyum karbonat minerali oluşturabilir.
·Kalsit
·Aragonit
·Vaterit
Kalsiyum Sitrat mı Kalsiyum Karbonat mı ?
Kalsiyum Karbonat ve Kalsiyum Sitrat, en çok önerilen iki kalsiyum takviyesi şeklidir.
Kalsiyum Sitrat, Kalsiyum Karbonata göre daha kolay emilim ve mide ekşimeleri-asit azaltıcı olarak hızlı sonuç gösterir. Ancak günlük doz miktarı olarak Kalsiyum Sitrat %21, Kalsiyum Karbonat ise %40 kalsiyum içerir .
Daha yaygın kullanılan ürün Kalsiyum Karbonattır. Çoğu antasit ilaçlar da bulunabilir. Mide de salgılanan asit seviyesini nötralize ederek midenin korunmasını sağlıyor. Kalsiyum karbonat içeren tedavi edicilerin yiyeceklerle birlikte alınması önerilir.
Kalsiyum Karbonat Zararları Nelerdir?
Kalsiyum karbonat zararlı bir madde değildir ancak fazla doz alınımında vücutta bazı yan etkiler görülmektedir.
Mide bulantısı- kusma ,
Ağızda kuruluk,
Göze temas ettiği anda yıkanmalı varsa kontak lens çıkarılmalı,
Vücuda temasında derhal kıyafetler çıkarılmalı ve duş alınmalıdır.
Kalsiyum Karbonat Nerelerde Satılır ? | Kalsiyum Karbonat Nerden Alınmalı ?